Having a problem with The Apprentice

If you encounter any problems with your CD-i system or have difficulty operating some software for CD-i then post your problems here. With help from the CD-i community and the vast resources hosted on the CDinteractive network we should be able to solve any trouble your experiencing.
Post Reply
cdiplayer
Softech Recruit
Posts: 77
Joined: Thu Feb 19, 2009 12:31 am
Location: land o plaid

Having a problem with The Apprentice

Post by cdiplayer » Sat May 23, 2009 10:01 pm

The music is all messed up. The first cutscene music plays on the world map and the world map music plays on the game over screen........How do I fix this?

User avatar
cdifan
CD-i Emulator Author
Posts: 912
Joined: Fri Jun 24, 2005 6:19 am
Location: The Netherlands
Contact:

Post by cdifan » Sun May 24, 2009 12:22 am

The Apprentice plays music from the CD Audio tracks on the disc; the problem you describe probably means that the TOC for these tracks got shifted by one.

That is theoretically possible with a damaged disc, but extremely unlikely as the TOC data is repeated many times in the lead-in area and the player is supposed to use the first error-free copy it finds. I would guess that you have a misburned disc (as far as I know there are no mispressed ones in existence).

The Apprentice discs use CD-i Ready format, which means that the CD-i data is hidden in the pregrap of the first CD Audio track, which would be Track 1 on a CD-i Ready disc. If you burn The Apprentice as a "normal" CD-i, Track 1 would be the CD-i data track and the first CD Audio track would be Track 2.

The game is supposed to compensate for this difference (because current CD burners at its production time could not burn CD-i Ready format) but I don't know the exact test used and it could give the wrong result in your case (this would probably also be possible with a more subtle misburn).

1. Did you use a burned cd or is it a pressed original?
2. If the first, what burn program did you use?
3. If the first, which program produced the disc image?

cdiplayer
Softech Recruit
Posts: 77
Joined: Thu Feb 19, 2009 12:31 am
Location: land o plaid

Post by cdiplayer » Sun May 24, 2009 7:01 am

I used an original and it wasn't always like that

cdiplayer
Softech Recruit
Posts: 77
Joined: Thu Feb 19, 2009 12:31 am
Location: land o plaid

Post by cdiplayer » Sun Jun 14, 2009 8:13 pm

the first few times I played it. it was fine

Shakinna
Burn:Cycle Activated
Posts: 1
Joined: Sun Sep 13, 2009 5:57 pm

Post by Shakinna » Sun Sep 13, 2009 6:04 pm

When you arrive back on the map screen, the colors are all messed up.

cdiplayer
Softech Recruit
Posts: 77
Joined: Thu Feb 19, 2009 12:31 am
Location: land o plaid

Post by cdiplayer » Mon Sep 14, 2009 10:05 pm

Shakinna wrote:When you arrive back on the map screen, the colors are all messed up.
scratched disk/damaged player probably. I had this issue with one of my copies of Hotel Mario. So I looked at it carefully under a lot of light and found out it was scratched pretty badly

Post Reply